بسم الله الرحمان الرحيم...الحمد لله رب العالمين..والصلاة والسلام على أشرف الأنبياء والمرسلين وعلى آله وصحبه أجمعين
Alhamdulillah..hari ini masih dapat lagi ana menulis blog ini..<3_<3
Sebenarnya..ana nak share..hari ni..alhamdulillah..ana mencuba resepi lama tapi baru bagi ana..^_~
Sedappp..mesti semua orang pon suka..^_^
Haa..dari tadi dok sembang pasai resepi..tapi tak habaq2 layi apa resepi nya..asif2..;)
Ni dia..Ikan Siakap masak Tiga Rasa..<3_<3..yang dok membaca waktu siang hari di bulan Ramadhan nih..jangan dok terliuq ya..cuba2 lah kat rumah..tak susah pon..^_^
Resepi Ikan Masak Tiga Rasa..
BAHAN A : Ikan Siakap (kalau tak dak..bawal pon buleh)
Tepung Jagung (untuk disalut pada ikan sebelum digoreng)
1 labu Bawang besar - Dihiris
3 biji Bawang merah - Dihiris
2 ulas Bawang putih - Dihiris
2 inci halia - Dihiris
Minyak masak untuk goreng ikan..
BAHAN B : ( Untuk Sos)
3 sudu sos tomato
3 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
3 sudu makan air
1 sudu teh gula (x mau letak pon buleh..tukaq dgn garam sckup rasa)
BAHAN C : (Sebagai Hiasan)
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah - Dihiris
2 biji cili hijau - Dihiris
2 biji tomato (Dipotong 4)
Saat dinanti-nantikan..
Cara membuat :
1. Sapukan tepung jagung disekeliling ikan
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak sehingga masak dan kuning keemasan.
Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu makan minyak bagi menumis bahan yang dihiris sehingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan. Siap..!!^_^ <3_<3
Selamat mencuba..!!
No comments:
Post a Comment